Härligt sommarlov eller …? #Blogg100 – 97

Just nu pratar vi i skolan om hur skönt det ska bli med ledighet och sommarlov. Hos de flesta elever ser vi glädje när vi frågar vad som ska hända på sommarlovet, men det är inte alla som har de känslorna. Dagligen möter vi elever som är oroligare, tvärare, argare, tystare än vanligt. Skrapar man lite på ytan så märker man att det finns en sorgsenhet hos dessa elever.

Sommarlovet för dem kan innebära föräldrar som inte är närvarande, kroppsligt eller själsligt, kompisar som inte finns, ensamhet, ingen som hör av sig. Långa dagar som fylls av ensamhet. Tomma gator runt omkring där ingen är hemma.

Sommarlovet kan också vara att se och höra hur andra klass- och skolkamrater umgås, men inte själv bli inbjuden. Inte heller våga fråga, för man tror sig veta eller vet att svaret blir undvikande, så pass att man förstår att man inte ska fråga igen. Får man någon gång vara med så får man känslan av att vara där men inte vara med. Man känner sig i vägen eller som jag brukar kalla det, som ”Marit Mittemellan”.

Vem är ”Marit Mittemellan” undrar ni kanske.

Författarinnan Kerstin Sundh skrev boken ”Marit Mittemellan” 1970.  Boken handlar om Marit som bor ensam med sin mamma efter föräldrarnas skilsmässa. Pappan har gift om sig och Marit har fått en lillasyster. Varje dag när hon går till skolan har hon ”sällskap” med Pia och Karin, som går och viskar med varandra och med Birgitta och Ulla som bara fnittrar. Marit hamnar alltid ensam ”Mittemellan”.

Marit

Det var min syster som fick boken i födelsedagspresent, men jag minns hur jag fick låna och läsa den. Många gånger kunde jag känna igen mig i och känna med Marits ensamhet och hon dyker upp då och då även idag, som en påminnelse. Skolavslutningar är ett sådant tillfälle och alla ”Marit” som gått ensam mittemellan under terminen får sommarlov. Jag hoppas att de precis som Marit hittar på roliga saker och klarar sig bra.

Om helbj

Musiklärare och IKT-pedagog i Ro4, Tierps kommun
Det här inlägget postades i Blogg100 och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s