Hur gör jag för att komma ihåg det jag inte vill glömma bort? #Blogg100 – 5

Nr 5

En kollega till mig la upp en trösterik bild från en artikel på Facebook.Artikeln handlar om hur forskare genom studier har fått fram att djur har olika minnessystem. Studien visar att djuren har ett kort generellt minnessystem, där de lagrar all möjlig informationen, i genomsnitt har de glömt vad de sett efter 27 sekunder. 

 I det “specialiserade” minnessystemet lagras förmodligen den information som är artspecifik och som har ekologiska funktioner, t.ex. var de ska hitta föda.

Johan Lind, som är huvudansvarig för studien säger att “Människans minnessystem framstår som unikt. Vi kan ju minnas både viktiga och oviktiga saker under en lång tid.” 

Detta tänker jag inte säga emot!

Vad som istället fick mig att börja skriva den här bloggen var för att bli påmind om hur jag gör för att komma ihåg småsaker som mjölken, tiden eller något viktigt till nästa dag. 

Ofta handlar det om att man kommer på saker som man måste eller vill komma ihåg till ett helt annat tillfälle. Ett sätt är att jag säger till någon annan att påminna mig, vilket gör att jag kommer ihåg det själv, men ofta använder jag mobilen. I påminnelser skriver jag in saker som jag måste komma ihåg och kanske bli påmind om, ibland med ett litet pling, till dagen efter eller lite senare. I anteckningar har jag en handlingslista och en matförslagslista som jag fyller på efter hand. Jag fotograferar, t.ex. Whiteboardtavlan, där jag skrivit en planering som vi ska fortsätta på nästa gång. Jag skickar mail med länkar till mig själv som jag vill läsa vid ett annat tillfälle.

Men de finns också en del andra sätt där jag kan lägga in saker jag vill komma ihåg eller delge andra, så att de lätt kan hitta och komma ihåg.

RO4:s resurssida,  som jag administrerar, är ju inte bara till för mitt kom-ihåg, utan även mina kollegor, så att de lätt kan hitta sådant jag eller någon kollega tipsar om. För eleverna har jag Ol Andersmusik, där de kan gå in och titta på saker vi pratat om. 

Jag har också gjort ett försök att engagera mig i Pearltrees, där jag skapt en sida och där verkar de som att de är oroliga att jag har glömt bort den helt (har nog glömt bort den), för jag har börjat få påminnelse mail från dem.

Listan kan göras längre och jag får kanske tillfälle att återkomma om jag kommer på att jag har glömt bort något jag borde skrivit.

Annonser

Om helbj

Musiklärare och IKT-pedagog i Ro4, Tierps kommun
Det här inlägget postades i Blogg100 och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s