Fundering kring skolbibliotek #Blogg100

Nr 33
Jag har en undran!
Vart tog skolbiblioteket/skolbibliotekarien vägen?

Missförstå mig rätt. Vi har ett skolbibliotek/folkbibliotek som ligger mitt i skolan. Elever finns där varje dag och läser och lånar böcker.

Här och där i det jag läser så dyker skolbibliotekens viktiga roll upp. Det handlar om att skolbiblioteket genom att vara ett stöd och en resurs för pedagogerna ska främja elevernas pedagogiska utveckling. Elevernas läsintresse, som skapas av för eleven intressanta och bra böcker och är en av de viktiga grundstenarna för begrepps och omvärldsförståelse, stöttas genom boksamtal och tips och idéer för böcker att använda i olika ämnen.

Skolbiblioteken har också en viktig roll i att delta i elevernas utbildning när det gäller förmågor inom informationssökning, källkritik och digital kompetens.

Det är här jag börjar fundera.

Vi har som sagt ett bibliotek, ett folkbibliotek som flyttade in i skolan när vi byggde om. Skolan anställde en bibliotekarie, som var med på planeringar, möten och deltog i det som hände under skoltid. Tiden gick och precis som andra skolor har vi råkat ut för att det föds färre barn i området, vilket får till följd av att det blir neddragningar. Samtidigt har vi i kommunen fått en gemensam syn och fördelning på skolbibliotekarierna. Det startades också en grupp för att göra en ”plan” för att eleverna skulle få ta del av skolbibliotekets olika uppdrag.

Men nu hände något. Personalen finns där (ibland), de lånar ut böcker, men deltar inte i planeringen och tänket på samma sätt som förut. Planen att följa elevernas utveckling har försvunnit i att personalen måste flytta runt till olika arbetsplatser. De har inte ork och tid att slå sig till ro och vara ”här”.

Jag tror att det finns flera sanningar i det här och hoppas att vi tillsammans kan leta reda på ”planen”, så att vi kan fortsätta det goda arbete mot elever med en god läs-, skriv-, sök-, källkritisk- och digitalförmåga.

Om helbj

Musiklärare och IKT-pedagog i Ro4, Tierps kommun
Det här inlägget postades i Blogg100 och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Fundering kring skolbibliotek #Blogg100

  1. Ping: Tända gnistor ”Blogg100 | helena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s