Presentation 2 #Blogg100

Nr 28
Varför detta prat om presentationer?

Jo, när jag först läste Edward Jensingers inlägg om Digitaliseringen i skolan, så dök en massa tankar om hur vi ska se till att eleverna får detta tillgodo,, men också om de svårigheter som jag stöter på med kollegor som tycker att ”det är så mycket att göra ändå, så när ska jag kunna hinna ta in det här”. Vidare gick tankarna om hur jag ska vara förebild, men också om hur rektor ska vara förebild.

En gång i begynnelsen av datorns värld i skolan, skrev dåvarande rektorn meddelandena på datorn och skolassistenten kopierade ut dem och delade ut dem i personalfacken. Sen kom e-posten till skolan – vad vi nu skulle ha den till?!? – och då fick vi meddelandena på e-posten, men fortfarande kopierades de ut och lades i facken. Så kom en vacker dag då vi fick besked om att nu skulle det minsann inte kopieras ut mer, utan man fick nöja sig med e-posten! Inte möjligt – vi fortsatte skriva ut varsitt. Något år gick och färre skrev ut, men fortfarande var det viktigt att ett utskrivet satt på anslagstavlan, tillslut i en pärm, till någon en vacker dag sa, vi behöver faktiskt inte skriva ut :)!

Kritiken mot rektor var massiv vid införandet, men vad hade hänt om hen inte varit en föregångare?

Rektor måste vara föregångare
– använda sociala medier t.ex. Blogg, Twitter, Face Book
– göra presentationer med t.ex. Powerpoint, Prezi, Corel
– filmer via Screenr, Vimeo
eller de verktyg som känns bekväma, så att de precis som vi införandet av meddelande via e-post gör medarbetare nyfikna och intresserade av att vilja och våga prova på.

Rektor ska
– se till att det finns ett bra utrymme för ikt-pedagoger att  vara deras förlängda arm i införandet av digital teknik i skolan.
– tillsammans med ikt-pedagoger utforma en digital strategiplan för verksamheten, där fortbildning för personal har en central plats

Jag har i ett tidigare inlägg https://helbj.wordpress.com/blogg100/ Nr 22 berättat hur vår kommun gjorde när vi samlade förvaltning, skolledare, rektorer, förskolechefer och ikt-pedagoger för att ta ett steg på vägen. Nu går vi in i en fortsättningsfas där några kommer att delta i ”Digitalisering i skolan” tillsammans med Ifous.

Jag hoppas vi fortsätter att presentera på alla sätt vi kan komma på och att vi låter våra elever prova på dessa sätt.

Annonser

Om helbj

Musiklärare och IKT-pedagog i Ro4, Tierps kommun
Det här inlägget postades i Blogg100 och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Presentation 2 #Blogg100

  1. Ping: Minska informationsflödet – starta en blogg #Blogg100 | helena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s